Bingkisan Hati Buat Tetamu

Assalamualaikum, telah lama saya berhasrat untuk menulis blog ini. Akhirnya saya berjaya melaksanakan hajat di hati. Inn Shaa Allah, akan saya kongsikan ilmu yang ada serta aktiviti keluarga saya disini. Kepada anda di luar sana bolehlah mencuba resepi yang saya kongsikan disini. Jangan lupa juga memberi komen yang membina untuk menambah baik blog ini serta berkongsi ilmu yang ada. Semoga berpuashati ye..........

Sesungguhnya yang buruk itu datang dari diri kita sendiri. Yang baik datangnya dari Allah.

Sabtu, 4 Mei 2013

CHOCOLATE WALNUT TORTE

Kek Chocolate Walnut Torte sebelum dipotong.  Nampak simple je kan....! Tapi sangat sedap...

Ha...! Kek dah kena potong.  Macam nilah rupanya...
Jom! Tengok resepinya .....

Bahan A:
135gm butter
100gm gula castor

Bahan B:
6 biji kuning telur

Bahan C:
5 biji putih telur
60gm gula castor 

Bahan D:
40gm tepung naik sendiri (bluekey)
40gm serbuk koko
55gm serbuk Walnut bakar

Cara:
1.  Pukul bahan A sampai kembang.  Masukkan bahan B.
2.  Masukkan bahan D dan kemudian C (meringue).
3.  Bakar dalam loyang 8in.  Setiap loyang 350gm.
4.  Bakar suhu 180'c selama 25 minit.

PHILIPINES WHITE CHOCOLATE CREAM
Bahan A:
35gm instant custard
125gm fresh milk (dutch Lady)
1/2 st vanila Esen

Bahan B: Double Boiler
125gm White Chocolate Compound 

Bahan C:
300gm fresh cream dipukul soft peek

Cara:
1.  Campurkan A.  Kacau sebati.  Masukkan B.  Ketepikan.
2.  Masukkan C.  Gaul sebati.

BAHAN LAIN:
Sekeping Chocolate Crispy (hancur kasar) - 300gm.
Chocolate Ganache (300gm Chocolate masakan dan 100gm fresh cream.

Cara Melapis:
1.  Bahagikan kek kepada 4bahagian.
2.  Sapukan Chocolate Ganache.
3.  Sapukan cream dan tabur Chocolate Crispy.  Ulang teknik melapis.
4.  Akhir sekali salut kek dengan cream dan hias ikut kreativiti.