Cheese Tart
Bahan2 untuk kulit:
200gm mentega/marjerin
100gm gula aising
1biji telur
1sdt esen vanila
Cara2:
1. Kacau mentega & gula aising hingga sebati.2. Masukkan telur & esen vanila kacau sebati.
3. Tambahkan tepung gandum kemudian gaul/rampas hingga lembut.
4. Canai adunan & potong ikut acuan tart.
5. Tekan dalam acuan tart yang telah dilenser dengan mentega.
6. Cucuk bahagian tengah adunan dengan lidi.
7. Bakar dengan suhu 180'c selama 10-12 minit.
8. Keluarkan sejukkan. Simpan.
Bahan2 untuk inti:
250gm cream cheese
3sdb gula castor
2sdb mentega
1 biji telur
6sdb krim putar (fresh cream)
2sdb tepung gandum
2sdb blueberry filling
Cara:
1. Pukul cream cheese , mentega & gula.
2. Masukkan telur krim putar kemudian kacau sebati.
3. Masukkan tepung gandum kacau cara kaup balik.
4. Ambil sedikit blueberry filling & masukkan ke dalam kulit tart.
5. Sudu kan sedikit adunan tart keju menutupi blueberry filling 3/4 penuh.
6. Titik kan sedikit blueberry filling di bahagian atas & lorekkan guna lidi.
7. Bakar suhu 180'c selama 10 minit/ hingga masak. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan